- Anasayfa
- Haberler
- İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Geçirecek Mühendislik Programları
İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Geçirecek Mühendislik Programları
Mühendislik işlemlerinin başlangıcı bilgisayar ortamında oluşturulan hesaplama, tasarım, analiz, modelleme ve simülasyonlarla başlamaktadır. Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip.
İş ilanlarının hemen hemen hepsinde bu yazılımları görmek mümkün. Bu yazımızda genel olarak bir mühendisin bilmesi gereken önemli programları derledik. ( Mühendislik bir çok alt daldan oluşan bir bilim dalıdır. Bahsedilen programlar çoğu mühendislik dallarında yaygın olarak kullanılan genel programlardır.)
1. OFFICE PROGRAMLARI

Özellikle Word, Excel ve PowerPoint ile öne çıkan yazılım paketi OneNote, Outlook, Groove, Publisher, Infopath, Access gibi uygulamalar içerir. Son sürümü Office 2013 olan yazılım paketi, 2016 yılında Windows 10 ile birlikte Office 2016 yayınlayacaktır.
Çoğu kişi tarafından program bilindiği sanılıp iş başvurularında programı kullandıklarını söylenmektedir. Ancak uygulamaları (özellikle Word, Excel, PowerPoint) kullanmak için daha detaylı bir bilgi gerekmektedir. Öğrenmek için bolca Türkçe kaynağa sahiptir.
2. CAD/ CAM/ CAE/ PLM/ CADD/ BIM YAZILIMLARI

Birçok mühendis dalına özel programları mevcut olup, her mühendisin kendi dalına uygun programı öğrenmesi gerekmektedir. Özellikle Makine, Elektrik-Elektronik, Kimya, İnşaat Mühendislikleri ve bu mühendisliklerin alt dalları için oldukça önemlidir.
CAD: (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım
CAM: (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli İmalat
CAE: (Computer Aided Engineering) Bilgisayar destekli mühendislik
PLM: (Product Lifecycle Management) Süreç Yönetimi
CADD: (Computer Aided Design Drafting) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat
BIM:(Building İnformation Modelling) Yapı Bilgisi Modellemesi
Matlab

MATLAB, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. Adından da anlaşılacağı gibi matrislerle çalışır. Görüntü işleme, yapay sinir ağları, sayısal işaret işleme, optimizasyon, veri elde etme, veritabanı, filtre tasarımı gibi araçları ile mükemmel bir tasarım ve analiz ortamı sunar. Bu yüzden MATLAB bir mühendis adayını öğrenmesi gereken programlar arasında ilk sırayı alır.
Autocad

İki boyutlu ve üç boyutlu tasarım yapabilen ve özellikle mimarlar için iki boyutlu çizimde kolaylık sağlamaktadır. Genel olarak çizim komut arama satırı bulunan ve buraya kullanılacak olan komutun yazılmasıyla, komutun özelliklerine dayalı olarak yapılır. Öğrenimi için oldukça fazla Türkçe kaynak bulunmaktadır ve kullanımı diğer cad programlarına göre oldukça basittir. Çoğu üniversitede eğitimi verilir.
Solidworks

Kullanımı yaygın olup özellikle Makine Mühendisleri için kullanışlıdır. Türkçe kaynak olarak oldukça fazla altyapısı vardır.
Catia

Öğrenimi diğer cad programlarına göre daha zor olup profesyonel bir programdır. Türkçe kaynağı diğerlerine oranla daha azdır. Bilinmesi halinde oldukça fazla avantaj sağlamaktadır.
Siemens NX

Autodesk Alias Ailesi

ProEngineer

Ansys

Idecad

Sap 2000

Netcad

Chemcad

3ds Max

Altium Designer

Proteus

Diğer Elektrik-Elektronik Mühendisliği programlarına örnek olarak; Multisim, PSpice, E-Plan, Mentor Graphics, Eagle, Simatic SCL verilebilir. Özellikle Mentor Graphics öne çıkmaktadır.
3. Programlama Dilleri

Programlama dilini öğrenmek oldukça emek veren bir iştir. Bunun için öğrenilecek dilin önceden özelliklerini öğrenip ona göre öğrenmeye başlanmalıdır. Daha çok Pascal, C, C++, C#, Java, Basic, Fortran, Delphi, Python gibi diller tercih edilir.
Programlama dillerini öğrenmek daha çok Bilgisayar Mühendislerini ilgilendirse de diğer mühendislerde de aranan özelliklerden biridir. Bunun yanında HTML ve PHP gibi web tasarım programları da aranan özellikler içerisindedir.

Bir mühendisin sadece bilgisayar kullanması yeterli değil bunun yanında yabancı diller öğrenmek ve en önemlisi bulunduğu dalda kendini teknik olarak geliştirmesi gerekir.
-
-
595 Bilim İnsanı Türkiye'ye Döndü Sonraki Makale
Konu İle İlgili Soru, Görüş ve Öneriler
filmci
hepsini biliyom yine iş yok..