Google sürücüsüz otomobili için sürücü arıyor
Önceki Makale
- Anasayfa
- Haberler
- Öğrencilerden üç boyutlu yazıcıyla protez el
Öğrencilerden üç boyutlu yazıcıyla protez el
Savaş Dersim Çelik
|
Cumartesi Mayıs 14th, 2016
|
Yorum Yok
|
1.056 Görüntülenme
|
0 Like
Aksaray’da Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Tasarım Atölyesinde öğrenim gören öğrenciler, Bilsem Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Celal Öngün koordinasyonunda hayal güçlerini kullanarak üç boyutlu çalışmaları hayata geçiriyor.
Bilgisayar ortamında çizilen tasarımlar, merkezdeki üç boyutlu yazıcıdan çıkartılıyor.
Öğrencilerin, çalışmalar kapsamında hazırladığı protez, doğuştan sol eli olmayan Serpil Adıgüzel tarafından kullanılmaya başlandı.Protez eliyle bardak tutabilen, kapı açabilen, saçlarını tarayabilen, çantasını ve elbiselerini asabilen Adıgüzel’in en büyük hayali bisiklet kullanabilmek.
TASARIMLAR BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR
Öğretmen Celal Öngün, yaptığı açıklamada, üç boyutlu tasarımların medikalden robotik ve mimariye birçok alanda kullanıldığını söyledi.
Atölyelerinde öğrencilerinin kendi hayal ürünleri projelerini tasarım programlarında tasarlayarak, üç boyutlu yazıcıdan çıkarabildiklerini belirten Öngün, “Öğrencilerimizle, engelli vatandaşlarımız için bir sosyal sorumluluk projesi olarak protez yapmayı düşündük.” dedi.
Projede kişiye özel protez el hazırladıklarını anlatan Öngün, şunları söyledi:
“İki aylık çalışma sonucunda daha sağlam, ergonomik ve kişiselleştirilmiş bir protez çıkarmayı başardık. Yaptığımız protezin en önemli özelliği kullanıcısının protez ile adaptasyon sürecidir. Bu protez Serpil Adıgüzel için hazırlandı. Eksiklerini bize bildirdi. Biz de bu eksikleri giderdik. Şu anda aktif olarak kullanabiliyor. Doğuştan sol eli bilek üstünden olmayan Serpil hanım, bardak tutma, kapı açma, su içme, yazı yazma, çanta tutma, elbise asma gibi eylemleri başarı ile gerçekleştirdi.”
-
-
Robotlar Nesneleri Bükmeyi Öğrendi Sonraki Makale
Konu İle İlgili Soru, Görüş ve Öneriler